­

Praktische informatie:

Cursusdata 2023: op aanvraag

  • 07, 14, 21 en 28 september 2023
  • 03, 10, 17 en 24 november 2023

Klik hier om in te schrijven

Door de toename van het aantal zonnestroominstallaties wordt de schadelast voor eigenaren en verzekeraars door ondeugdelijke installaties steeds groter.

Tijdens de 4-daagse opleiding wordt uitgebreid stilgestaan bij de opbouw en inspectie van zonnestroominstallaties. Naast de controle op de technische staat van de installatie komen hierbij ook bouwkundige toepassingen en controles aan bod. De opleiding bestaat uit een theoretisch en praktisch deel. Tijdens het praktijkdeel leert u op welke wijze u visueel en met PV-testers en infrarood apparatuur een inspectie kunt uitvoeren en een inspectierapport volgens SCIOS Scope 12 kunt opmaken. De scope 12 inspectie kent hierbij een onderscheid in een eerste inspectie (EBI) en periodieke vervolginspecties (PI). Daarbij dienen veel gemaakte ontwerp- en installatiefouten uit de praktijk als leidraad. Bij de verdelers en omvormers in onze praktijkruimte en bij de paneelopstellingen op ons dak in de buitenlucht zijn deels onvolkomenheden en gebreken aangebracht die met meetoefeningen gevonden dienen te worden.

Na het behalen van het examen (zie onder) ontvang je het diploma SCIOS Scope 12.
Als inspecteur SCIOS Scope 12 speel je een belangrijke rol in het ontdekken van fouten en afwijkingen die kunnen leiden tot gevaarlijke situaties of brand.

Bestemd voor

  • Elektro-deskundigen die inspecties van elektrische installaties in eigen beheer uitvoeren
  • Elektrotechnische medewerker belast met de herstelwerkzaamheden naar aanleiding van de inspecties

Vooropleiding

Niveau 4 WEB (MBO niveau) of niveau 2 WEB met veel werkervaring. Daarnaast heeft u basiskennis van zonnestroominstallaties, van de norm NEN 1010 en bent u bekend met inspecteren volgens NEN 3140.
Ondanks dat een SCIOS Scope 8 diploma geen specifieke eis is voor het volgen van de opleiding of het behalen van het diploma wordt dit wel aangeraden.

Examen

SCIOS beheert en ontwikkelt kwaliteitssystemen voor de inspectie en het onderhoud van technische installaties. Voor de inspectie van zonnestroominstallaties (zonnepanelen) heeft SCIOS hiervoor Scope 12 ontwikkeld.
Om te toetsen of een inspecteur over de juiste kennis en bekwaamheden beschikt, legt een inspecteur het Scope 12-examen af. Dit examen bestaat uit een theorietoets en een praktijktoets.
Instituut voor Technische Vakexamens (ITV) biedt dit examen aan. De kosten voor dit examen bedragen € 513,--, exclusief BTW.

Wilt u examen doen? 

Geef dit dan aan bij uw inschrijving, dit kan in het opmerkingenveld op pagina 3. Uw gegevens worden dan doorgestuurd naar ITV. Zij nemen contact met u op.
U kunt ook alvast aangeven dat u interesse hebt door geheel vrijblijvend een mailbericht te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Zodra de examendata bekend zijn, krijgt u bericht van hen.

Het examen vindt niet aansluitend op onze laatste cursusdag plaats.

Subsidie - Bij deelname aan de cursussen van BDA bestaat voor een aantal beroepsgroepen de mogelijkheid tot het verkrijgen van een subsidie. 

Kijk hier voor meer informatie.

Klik hier om in te schrijven

Heeft u vragen? Bel ons gerust: 085 487 1910

 

­